You are here

MUSLIMAN PLATIO OBNOVU PRAVOSLAVNE CRKVE STARE 700 GODINA: Htjeli su da me izbace, ali dajem sve pare

Huso, kako ga zovu prijatelji, je platio sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, nitko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije htio sudjelovati u tome.

 
Kršćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njezinu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovito brine.

Prilikom otkopavanja na zemlji Smajića je pored ostataka crkve pronađeno i 12 pokojnika, od kojih je jedan broj bio prekriven svilom, zlatom i baršunom, tako da je sigurno da se radi o kraljevskoj obitelji. Pretpostavlja se da je u prvom grobu, najvećem i najraskošnijem, sahranjena kraljica Jelena Gruba, koja je prijestolje naslijedila od supruga i koja je vladala u razdoblju od 1395. do 1398. godine.

Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, nitko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije htio sudjelovati u tome. 

– To je naša stvarnost, mi ćemo prije pustiti da ovako nešto propada nego da ovdje imamo toliko turista da ne možemo proći. To je valjda ta politika koja nam dolazi iz Sarajeva – kaže Smajić.

Zemlja u kojoj je pronađeno povijesno blago u vlasništvu je obitelji Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje prenijeli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio što se nalazi par metara ispod zemlje.

– Radili smo na akumulaciji za jednu malu centralu ovdje i tako došli do prvih otkrića – govori Huso.

Stari grad Vesela straža, kako je pravi naziv bogatog lokaliteta, sada je mjesto dostojno svake pohvale. Stara crkva je sređena i očuvana od zaborava, tu su i veliki križ, slika Isusa, zvono, konak i mali objekt ukopan pod zemljom gdje su uredno očišćene kosti svih pokojnika.

 

– Pop Slaviša je veliki čovjek i pravi prijatelj, a danas je takvih malo – tvrdi Huso.

Zbog toga što ljude ne dijeli po vjeri i naciji Huso je, kaže, imao dosta problema, stalno sluša pogrdne nazive koji su mu upućeni, priče kako ga treba izbaciti iz Islamske zajednice i slično, ali on ne mari.

– Što ja znam što se tako ponašaju, valjda im smeta ta crkva što se gradi – ističe Huso.Koliko ga ne interesuju priče zlonamjernih, kako kaže, pokazao je i time što rado zvoni na zvoniku izgrađenom pored stare crkve, jer za Husu crkva koju gradi nije ništa negativno nego objekt tolerancije, ljubavi i mira.

 

 

Na Vaskršnji ponedeljak na Veseloj straži su imali izložbu eksponata i druženje. Huso kaže da je pozvao predstavnike sve tri najveće konfesije u BiH, ali da se “njegovi” nisu odazvali.

– Svi su se odazvali osim pripadnika Islamske zajednice. Stvarno ne znam što je s tim ljudima. Ne razumijem takvo ponašanje, a ovamo se stalno priča o suživotu i cjelovitoj BiH – kaže on.

(Kurir)

Odgovori


LAJKUJTE STRANICU ISPOD ZA ULAZAK NA SAJT

Top
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU