You are here
Home > BiH

ŽRTVE GENOCIDA U ŠOKU: Holandski vojnici koji su izdali Srebrenicu podižu tužbu: Pogledajte koga će tužiti i zbog čega…

Jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i danas budi prijepore u Holandiji.

Blizu stotinu bivših holandskih vojnika koji su bili pripadnici UN-ovih snaga u Srebrenic moglo bi tužiti svoju državu jer ih je 1995. poslala u “nemoguću misiju”, kako je u junu holandsko ministarstvo odbrane opisalo njihovu zadaću u enklavi Srebrenici, rekli su u utorak advokati, javlja Hina.

35890435849654 by mytob
– Država je poslala te vojnike u nemoguću misiju i ondje ih napustila – rekao je advokat Michael Ruperti.

– To im je nanijelo mnogo štete, tjelesne, psihološke i financijske, kao i njihovim društvenim životima – objasnio je.

Jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata i danas budi prijepore u Holandiji.

Sredinom jula 1995. vojska bosanskih Srba osvojila je Srebrenicu, zaštićenu UN-ovu zonu koju su čuvali slabo naoružani holandski vojnici u sastavu UN-a te su se oni zatvorili u svoju bazu, pa isprva primili u nju hilajde izbjeglih muslimana.

Kada su bili pretrpani najprije su zatvorili vrata za novopridošle pa zatim dopustili bosanskim Srbima da odvedu izbjeglice i izdvoje muškarce i dječake te ubiju njih blizu 8.000.

Zbog Srebrenice je 2002. pala holandska vlada, a zemlja je postala prva država koja je odgovarala za djela UN-ovih mirovnih snaga kada je holandski sud presudio da je država odgovorna za smrt 300 dječaka i muškaraca iz BiH.

U junu je ministrica odbrane Jeanine Hennis-Plasschaert priznala na Dan veterana da je kasarna u Bosnu i Hercegovinu bila poslana “bez primjerene pripreme … bez pravih sredstava, s malo informacija, da štite mir koji više nije postojao”.

– Bila je to nerealistična misija, u nemogućim okolnostima – navela je.

Advokat Ruperti ističe da njegovi klijenti “još teško sudjeluju u društvenom životu” jer prošla su dva desetljeća od tada, a ljudi ih još na stadionu ili u kafiću zapitaju: “Pa zašto niste nešto poduzeli?”.

– Njihov ugled kao vojnika i muškaraca narušen je jer ih je napustila holandska država – rekao je Ruperti.

Evropski sud za ljudska prava u četvrtak je odbacio zahtjev za progonom holandskih zapovjednika jer nisu spriječili smrt triju žrtava pokolja iz 1995.

cikmagazin.com

Odgovori


LAJKUJTE STRANICU ISPOD ZA ULAZAK NA SAJT

Top
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU