You are here
Home > Škola

Zadnji jauci Halepa: “Sutra će već biti kasno za nas” (VIDEO)

Pobunjenici se pripremaju da napuste istočni dio Alepa u okviru dogovora koji bi mogao okončati četverogodišnju borbu u ovom sirijskom gradu. Vladini autobusi su ušli u taj dio grada, ali evakuacija kasni.

Rusija, koja je ključni partner predsjednika Bashara al-Assada, kazala je da je okončala vojnu akciju. Stanovnici su kazali da od tada nije bilo borbi. Rusija je objavila i kako su vladine trupe vratile kontrolu nad posljednjim dijelom grada koji su držali pobunjenici.

Nakon višemjesečnih borbi pobunjenici su bili “zbijeni” na vrlo malo područje. Novost o evakuaciji stigla je u utorak nakon što je UN izvijestio o ubijanju koje vrše provladine snage. Više od 82 civila su brutalno ubijena, a mnogo ih je poginulo. UN je kazao kako su sirijska vlada i njeni partneri Rusija i Iran odgovorni za ratne zločine na tom prostoru. Rusija i Sirija su negirale ove izvještaje.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin kazao je kako će evakuacija početi u narednih nekoliko sati, a da civili mogu ostati, otići na sigurnija mjesta ili u humanitarna skloništa.

“Niko neće povrijediti civile”, rekao je Čurkin.

Ipak, pobunjenici su rekli da će i civili biti uključeni u egzodus. Planirana
evakuacija nije počela kako je trebalo, a provest će se kroz prolaz Ramouseh na jugu do provincije Idlib koju drže pobunjenici. U prvoj grupi preći će 70 povrijeđenih osoba i njihovi članovi porodice, što će biti ukupno 150 ljudi.

Najtužnija slika koja je obilježila dan.


Snimci razrušenog Halepa.

Odgovori


LAJKUJTE STRANICU ISPOD ZA ULAZAK NA SAJT

Top
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU