You are here
Home > Škola

Selam ya Resulallah-najljepša manifestacija mjeseca Rebiul-evvela

U Sarajevu 12.12.2016., nakon podne namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličena centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini.

Na početku ove svečanosti obratio se prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić uz dobrodošlicu džematlijama, te ukazivanjem na važnost mjeseca Rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda, s.a.w.s.

Također prigodno predavanje je održao zajmenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Smajić. Uz poruke sjećanja na zabranjenost primjene bilo kakvih vjerskih obreda za vrijeme prošlog režima na ovim prostorima, mr. Smajić je ukazao na važnost mevluda, te njegov jako bitan faktor u okupljanju muslimana na našim prostorima. Pomenuo je i imperativ koji se pominje u Kur’anu, za donošenje salavata na Poslanika, s.a.w.s., i da je to način veze sa Poslanikom i borba za njegov šefa’at na budućem svijetu. Također se zahvalio organizatorima manifestacije, kao i učesnicima današnjeg mevluda.

Učači mevluda su bili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, i imami iz Republike Turske, kao i hor Gazi Husrev-begove medrese.

Centralnoj mevludskoj svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović koji se po završetku programa obratio prisutnima uz čestitke za ovaj mevlud, također prisutni su bili muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović koji je program završio dovom.

Centralnu mevludsku svečanost Rijaseta IZ u BiH je započeo prvi imam Begove džamije, hfz. Mensur ef. Malkić.

Cijeli mjesec je popunjen ugodnim predavanjima, ilahijama i programom.

Mevlud iz Careve džamije. Pogledajte.

Odgovori


LAJKUJTE STRANICU ISPOD ZA ULAZAK NA SAJT

Top
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU
Inline
LAJKUJTE NAS NA FACEBOOKU